Engrunes per al català

Aquest dimarts a la tarda, el portal de notícies 3/24 publicava que El projecte AINA perquè les màquines parlin català rebrà tres milions del govern espanyol. Altres mitjans, com el diari El Punt Avui, recollien la notícia en termes semblants. Aquest projecte AINA és el nom amb què la desapareguda conselleria de Polítiques Digitals ha impulsat des d’abril de 2021 la participació ciutadana en l’entrenament d’un corpus digital de parla en català sobre la plataforma Common Voice que es posarà a disposició de les empreses per tal que puguin incorporar la nostra llengua en els seus sistemes d’interfície de veu; per exemple, en els altaveus anomenats intel·ligents. Aquest impuls oficial a una iniciativa de SoftCatalà va comptar amb una aportació inicial per part de la Generalitat de 250.000 euros l’any 2021 i d’uns altres tres milions d’euros aquest 2022, i per tant tres milions més semblen una bona injecció de recursos. Ara bé, si mirem el context en què es produeix, la realitat és molt diferent.

Hi ha dos aspectes de la notícia que grinyolen força. El primer és de matís: llegint el titular es pot interpretar que el Gobierno de l’estat aporta tres milions d’euros de fons propis per millorar la presència del català en el món digital. No és així: els diners no procedeixen de Madrid, sinó de Brusel·les. Formen part de l’anomenat PERTE (Proyecto Estratégico para la Recuperación y Transformación Económica) de la Nueva Economía de la Lengua, que com tots els altres PERTE (per exemple, el d’electrificació de la indústria espanyola d’automoció i el de semiconductors) es paguen amb fons de l’Unió Europea. Els diners, efectivament, passen per Madrid -concretament per la taula del Consejo de Ministros-, però venen d’Europa.

El detall (vegeu l’enllaç anterior) del PERTE que ens ocupa revela l’altre aspecte que grinyola de la notícia tal com s’està explicant. Tres milions per al català semblen molts fins que s’observa que són només el 0,27% del pressupost total del PERTE, que és de 1.100 milions públics (a banda dels 1.000 milions privats que es pretenen mobilitzar, l’eufemisme habitual sempre que el Gobierno presumeix d’algun d’aquests Plans). En l’enllaç anterior podeu veure que aquest PERTE en concret s’estructura en cinc ejes estratégicos, quatre dels quals estan valorats:

  • Inteligencia Artificial en español (330 M€)
  • Ciencia en español (130 M€)
  • Aprendizaje del español (475 M€)
  • Industrias culturales (70 M€)

El cinquè eix, el de Conocimiento en español y lenguas cooficiales, no està valorat explícitament, però restant del total les altres quatre partides, queden 95 M€. Aquest eix és precisament on s’inclou el desenvolupament de corpus lingüístics, inclòs el nostre Projecte AINA. Per tant, i en el millor dels casos, els tres milions que el Gobierno destina a fer que les màquines parlin català són només un 3,15% del total de fons disponibles. El 87,1% -cal restar també els 4,5 milions per al País Valencià (deixem per un altre moment el comentar aquesta distinció de projectes lingüístics en l’àmbit del català), Euskadi i Galícia- anirà a la RAE i a l’espanyol en general.

L’únic consol que ens queda com a catalans és que en aquests projectes digitals de l’espanyol també hi participa el Centre Nacional de Supercomputació de Barcelona, que serà també el destinatari principal d’aquests 3 M€. Però com a contribuents catalanoparlants ens quedem, una vegada més, amb les engrunes.

Si vols rebre per correu electrònic els articles de ParlemClar.cat, pots subscriure't aquí:

Avatar photo

Autor: Albert Cuesta

Teleco fent de periodista. Més tecnòleg que tecnòfil. Publica un blog a albertcuesta.com, edita el blog d'anàlisi de l'Observatorio Nacional de la 5G i l'edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA. Cada dia fa un espai al Catalunya Nit de Catalunya Ràdio. També col·labora habitualment al diari Ara i a Els Matins de TV3. Culpable de la traducció de Twitter al català i participant en nombroses iniciatives ciutadanes d'activisme digital. Podeu seguir-lo a Mastodon com a @albertcuesta@mastodont.cat i, mentre Elon Musk no ho espatlli del tot, també a Twitter com a @albertcuesta.

2 respostes a «Engrunes per al català»

  1. Content de veure el senyor Albert Cuesta en aquesta web, es de les persones que, de moment, han evitat la meva baixa com subscriptor del diari ARA.

Els comentaris estan tancats.